Slik kan du være mer miljøvennlig i hverdagen

Etter rapporten vi fikk av FN tidligere i år var det mange som forsto at «kode rød» betyr at alle må gjøre små tiltak i hverdagen for å kunne gjøre noe med dette massive problemet. Statistikk viser at unge er mer opptatt av miljø og generelt lever mer miljøvennlig enn de eldre generasjonene.

Vi har derfor laget denne lille guiden til hvordan du kan leve litt mer miljøvennlig i hverdagen, enten du tilhører en eldre eller yngre generasjon. Det er viktig å ta miljøbevisste valg selv om Norge ikke er av landene som har høyest utslipp.

Første steg er å handle grønnere

Nyere rapporter viser at sko og tekstil står for hele 7 % av menneskeskapt CO2-utslipp. Med andre ord er det på tide at vi legger fra oss denne «kjøp og kast»-kulturen som vi lenge har vært en del av. «Fast Fashion» som det så fint kalles på engelsk er noe vi må slutte å støtte og vi må heller kjøpe nøkkelplagg i god kvalitet som kan vare lenge. Det er selvfølgelig greit å kjøpe en ekstra topp i ny og ned, men det er viktig at vi ikke bare kjøper for å kaste plagget igjen et par måneder senere. Arranger byttekvelder med kompiser og venninner, lever til Fretex eller selg klærne videre på Finn eller Tise slik at de kan få et nytt liv.

Pierre Robert har akkurat lansert en kleskolleksjon der meningen bak er at kolleksjonen skal inneholde så gode plagg at du kun trenger «basics» ved siden av kolleksjonen. Du skal altså kunne skape nye antrekk selv om du kun bruker generelle plagg og kolleksjonen sammen. Ideen er svært god for er det egentlig slik at vi trenger fire forskjellige svarte bukser og 15 forskjellige skjorter? Tror du ikke vi kunne klart oss med litt mindre?

Spar penger og miljøet samtidig

Skulle et plagg være for slitt eller for brukt til at det kan selges eller gis bort så er det viktig at du kildesorterer plagget. Tekstilproduksjon er svært forurensende, men dersom du kildesorterer tekstilet så kan du spare planeten for flere liter vann og prosentpromille med utslipp. Vi forstår selvfølgelig at ikke alle har en tekstilstasjon i bakgården, men det finnes miljøstasjoner over hele lander. Du kan samle opp en pose med tekstil og ta med deg glass og elektronikk i samme slengen å levere det hele på en miljøstasjon. Dersom du klarer å gjennomfør dette vil vi kunne minske utslippet og du kan se på dette som dagens gode gjerning.

Det handler rett og slett om de små valgene i hverdagen. Sorter alt som kan og skal sorteres, skru av lys i rom du ikke befinner deg i, bruk handlenett fremfor pose, reis grønt og ikke kjøp mer enn det du har behov for. Du legger også kanskje merke til at disse miljøbevisste løsningene også er svært økonomiske. Med andre ord kan du spare penger å bruke dem på akkurat det du vil. Les om Litecoin dersom du ønsker å kjøpe kryptovaluta eller spar dem til den første leiligheten.