Slik påvirker sigaretter og røyking miljøet vårt

Alle kjenner til helserisikoen forbunnet med røyking. Røyking skader helsen din og kan gi deg alvorlige livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdom, kols og lungekreft, bare for å nevne noen. Men har du noen gang tenkt over, hvordan sigaretter påvirker miljøet vårt ikke kun i Norge, men på verdensplan?

Et av de største problemene vi har med sigaretter er sigarettstumpene, som utallige røykere kvitter seg med på fortau, parker og i naturen. Alle bør vite, hva røyking gjør med miljøet hvis der bare kastes sigaretter på gaten.

Billioner sigarettstumper forurenser vannet

Uaktsom bortkastet sigarettstumper er det vanligste avfallsprodukt over hele verden – og et stort problem med farlig avfall. Ifølge verdens helseorganisasjon (WHO) røykes rundt 5,6 billioner sigaretter verden over hvert år. Og opptil to tredjedeler av sigarettene som røykes, kastes etterfølgende på jorden. Det er 3,7 billioner sigarettstumper og ifølge dette, forurenser mellom 340.000 og 680.000 tonn sigaretter planeten vår hvert år. Det er et ufattelig høyt tall av giftig avfall som lander i naturen vår hvert år. Jeg er sikker på du kjenner til den ondeluktende røyken også? Lukten kommer fra de 7000 giftstoffer en sigarett inneholder. I sigaretter finner vi blant annet arsen, bly, krom, kobber, kadmium, formaldehyd, benzen og polysykliske aromatiske hydrokarboner. Vasket ut av filtrene, havner disse stoffene i innsjøer, elver og havet, og de miljømessige konsekvenser er beskrevet i et titalls vitenskapelige undersøkelser. Effektene på livet under vann varierer fra genetiske og atferdsmessige endringer til døden. Forskere ved University of San Diego har påvist at en enkelt sigarett oppløst i en liter vann, dreper fisk etter bare fire dager. Noen giftstoffer kan til og med opptas og lagres i fisken og lander dermed i næringskjeden og til sist på tallerkenen vår.
Ikke nok med det, selv om filtrene ser ut som bomullsull, er de faktisk for det meste laget av plasten celluloseacetat.

Hva er de miljømessige forskjeller til snus?

Skulle man sammenligne sigaretter og snus, må man selvsagt også se på miljøpåvirkningen mellom de to når det gjelder produksjon. Her er det opplagt å fremheve likhetene. Også tobakk for snus må males, siktes, blandes, pakkes, porsjoneres, fraktes og alle de andre produksjonsfaktorene som kan bidra til C02-nivået. Men her slutter også likheten. Snus inneholder ikke de sterke kjemikaliene som vi kjenner fra sigaretter, så selv om det ligger en åpen snus på jorden, kommer der ingen kjemikalier i grunnvannet eller i naturen. Dessuten utgjør antallet av snus, som blir slengt ut på fortau eller i naturen, kun en brøkdel av den mengde avfall sigaretter produserer. Det kan blant annet forklares med at snusboksen har et ekstra fag i lokket, som er tenkt til din brukte snus. Dermed finnes det ingen grunn til å slenge snusen ut i naturen og du kan tømme innholdet av lokket neste gang du ser en søppelbøtte.

Liker du å variere og prøve nye smaksretninger, er det best å kjøpe snus på nett. Her finner du et mye større utvalg av utradisjonelle snusvarianter og du kan velge å få din bestilling levert helt frem til døra. I tider med korona er dette kanskje ikke den verste ideen.