Grønne hverdagsvaner

Klimaforandringene og økt fokus på økologi og grønne vaner, har gjort at mange av oss ønsker oss grønnere hverdagsvaner. Det er bare ikke alltid så lett å vite hva som er grønt og ikke, når det er snakk om vaner som vi har hatt i flere år eller tiår. Her kan du lese mer om hvordan du kan få litt grønnere hverdagsvaner.

Kjøp brukte klær

Det er mange som ikke vet at klesindustrien er en av verdens mest forurensende industrier. Det er fordi mange av butikkene som flere av oss handler i månedlig, lager en ny kleskolleksjon nesten hver uke. Dette er klær som ikke er ment å vare særlig mye lenger enn til neste sesong, gjennom billig produksjon og dårlige materialer. Farging av stoff er svært forurensende og det samme er den mengden klær vi kaster ut etter de bare er blitt brukt få ganger.

En av utfordringene vi står overfor, er derfor hvordan vi kan handle bedre og grønnere. Mange kjøper et nytt plagg hver uke, og det er en vane som kan endres. Hva med å kjøpe brukt i stedet? Med det i mente at så mye klær bare kastes ut, så betyr det at det finnes utrolige mengder nesten nytt tøy som du kan kjøpe brukt til en billigere penge. Det er en klassisk vinn-vinn-situasjon. Du får plagget billigere og planeten blir mindre belastet. Vi skal bruke det som allerede er her.

Derfor er det en smart egenskap å lære seg å sy om ting og reparere ting, så klær kan vare litt lenger og være relevante i lenger tid. Dermed så blir det mye grønnere på sikt, hvis alle venner seg til å kjøpe mer brukt.

Dette kan man med fordel også gjøre med både teknologi og møbler.

Grønne underholdningsvaner

Hvor grønne underholdningsvanene dine er, henger tett sammen med hvor grønn energi du bruker når du lar deg underholde. Før i tiden var ikke underholdning et energispørsmål, men det er det i stor grad blitt nå. Det er ikke så rart. Vi lar oss underholde mer på nettet enn noensinne før, og det sier seg selv at dette bruker energi, eller nærmere bestemt elektrisitet. Hvor energien kommer fra som gir oss elektrisiteten, har derfor noe å si for hvor god klimasamvittighet du kan ha når du ser en film eller serie eller koser deg med film på nettet. Derfor er det lurt å undersøke energileverandøren grundig, og finne ut av hvor energien egentlig kommer fra, så man er sikker på å ha en så grønn forbindelse som mulig.

Når man har skaffet seg energivennlig internett, så er det bare å spille og kose seg med god samvittighet. Det finnes nemlig uendelig med underholdning på nettet som gjør at man egentlig aldri trenger å kjede seg. Man kan for eksempel spille morsomme underholdningsspill på proagriapohjois-karjala.fi eller finne et stort utvalg av spill på pkskierke.fi. Uansett hva du velger, så er det et mye mer miljøvennlig valg når du har valgt en energileverandør som har dine fremtidsinteresser for øye – en grønnere og friskere planet.