Slik får du et bærekraftig kosthold

Mange av oss ønsker å bidra til en grønnere verden, også gjennom endringer i kostholdet vårt. Men hvordan får vi egentlig et mer bærekraftig kosthold, i praksis? Og skal vi kassere kjøttmiddagen for alltid? Les med her, for gode råd til hvordan du kan få et mer bærekraftig kosthold.

Hva er et bærekraftig kosthold?

Det finnes faktisk ikke et enkelt svar på dette spørsmålet, da meningene er mange, og delte. Noen vil mene at et bæredyktig kosthold, er et kosthold som ikke inneholder kjøtt, mens andre mener at vi må bli bedre til å utnytte husdyrenes evne til å utnytte råvarene som vi ikke selv kan spise. Det er også noen som påpeker at vi skal spise kortreist mat, mens andre igjen mener at vi har et ansvar for å kjøpe varer hos utviklingsland. Hvis vi spør FN, så sier de at bæredyktig kosthold er et kosthold som har lav miljøpåvirkning, som bidrar til mat- og ernæringssikkerhet og til et sunt liv for nåværende og fremtidige generasjoner. Altså et svar som er åpent for fortolkning, som allerede nevnt.

For at du skal få et bærekraftig kosthold, så skal du altså spise variert mat. Du skal også gjerne skifte noen av kjøttrettene ut med plantebaserte retter, og gjerne med planter som vokser i Norge. Det er ingen hemmelighet at mat som blir importert, selvfølgelig har større utslipp av farlige klimagasser. Det er derfor også viktig at vi spiser mer naturlig etter årstiden, altså de matvarene som er spiseklare på akkurat det tidspunktet. Det er ingen tvil om at vi skal spise mer plantebasert og kortreist i fremtiden, selv om det kan se ut til at spesielt de dyrene som kan leve av gress, vi ha en plass i matpyramiden, også i fremtiden.

En annen stor klimasynder, som vi vil bli tvunget til å kikke nærmere på i fremtiden, er energi kildene våre. Ta for eksempel bruken av internett, som krever enorme mengder energi. Hvis du bruker tid på å spill online spill fra freeplay.no eller digitalogsosial.no, så vil det være godt for miljøet, hvis du sikrer deg, at internettet kommer fra grønn energi.

Fremtidens matvarer

Det kan også se ut som at fremtiden vil by på nye matvarer, som vi ennå ikke kjenner smaken av. De er forskjellige eksperimenter med alger, og insekter, som er rike på protein, og sannsynligvis en del av middagstallerken i fremtiden. Vi skal helt sikkert også ha større fokus på at vi også spiser de såkalt stygge matvarene. Det er dessverre sånn i dag, at mange frukt og grønnsaker blir sortert fra fordi de ikke har rett størrelse, farge eller form.

Vi kan helt sikkert også bli bedre til å la være med å kaste mat hjemme hos oss selv. En måte å optimere dette på, er ved å planlegge ukens middag og innkjøp. På denne måten så kjøper vi kun det som vi vet at vi skal spise, og blir dermed også bedre til å spise rester. Hvis du i tillegg spiser varierte grønne måltider med kortreist mat, så er du godt på vei til å få et mer bæredyktig kosthold.