Velg en mer bærekraftig ferie

Vi nordmenn elsker å tilbringe alle ledige stunder på hytta, selv om det kanskje bare er tid og plass til en enkelt overnatting. Men i takt med at hyttene vi bygger blir større og større og minner mer og mer om vanlige hus, så blir vi også mer og mer vant til å ta med oss de vanene vi har hjemme, når vi reiser på hytta. Men vi kan velge å gjøre det mer miljøvennlig, og hvis det er noe vi kan velge, er det noe vi alle sammen burde velge.

Ta underholdning på hytta som eksempel. Mange har begynt å ta med seg gaming-utstyr og andre ting som krever mye strøm på hytta. Dette er i sterk kontrast til hvordan man hadde underholdning på hytta før, der man mest sannsynlig ikke hadde tilgang på verken TV eller internett, men var nødt til å lese bøker, spille spill, løse kryssord, legge kabal spill eller finne på en eller annen felles aktivitet ute, der man kanskje gikk tur eller på ski, avhengig av sesongen.

Det er vanskelig å innføre mer miljøvennlige vaner hjemme, fordi man er midt i hverdagen sin med de rutinene man har, men når man drar på ferie eller helgetur til hytta, så har man virkelig mulighet til å gjøre noe annerledes der. For i og med at man likevel reiser bort og rister alle rutinene, så kan man like gjerne bruke det som et avbrekk fra både verden, hverdagen og rutiner, og komme litt nærmere seg selv og naturen.

Felles og individuelle aktiviteter

Når man drar på tur sammen som familie, så er det selvsagt sånn at man både har behov for å gjøre ting sammen, men også for å gjøre ting hver for seg. Ting man kan gjøre sammen er å gå på tur, lage mat, spille spill, lese høyt, eller andre ting der to eller flere gjør noe sammen. Ofte er det greit å få litt luft i løpet av dagen, og der er matpakker, kaffe på termos og gode tursko helt nødvendig.

For aktiviteter alene, er det å lese og det å løse kryssord, begge vinnere, og er aktiviteter de aller fleste koser seg med. Det gir mulighet til å slappe helt av, og er mye bedre for nervesystemet enn å game eller sitte på iPad hele kvelden. Også er det mer miljøvennlige løsninger enn alle de moderne valgene vi har. Så kanskje hytta kan få lov til å bli miljøvennlig sone?