Plastforbruket som ødelegger havet

[ivcs]
Type: article
Parent page: Andre alternativer
[/ivcs]

Plast har fått oppmerksomhet

Plast har i de siste par årene fått utrolig mye oppmerksomhet. Det er ikke grunnet dens flotte glans eller evne til å lage artige smell i bobleplast. Det er derimot av en helt annen og ganske så trist grunn. Plast er nemlig blitt havets aller største fiende. Vi har kanskje sett det på egenhånd til og med, men i hvert fall på TV, at plast gjemmer seg i magen til mange havdyr og ødelegger store deler av havet. Det er et ufattelig trist skue, og det påvirker nok de fleste av oss. Allikevel er det få som faktisk innser hvordan havet blir så fullt av plast.

Rett i havet

Det åpenbare svaret er selvfølgelig at vi mennesker kaster plast rett i havet. Enten det er på båten midt i fjorden, eller simpelthen rett ned på stranda hvor bølgene fanger plasten, så gjør vi mennesker dette i det daglige. Det er ikke rart at havet sliter når vi synder så åpenbart mot det. Dette er uten tvil noe vi må stoppe umiddelbart, men selv om det skulle skje, så holder det faktisk ikke.

Andre kilder

Det har seg nemlig sånn at majoriteten av plasten vi ser i havet i dag ikke kommer fra de åpenbare kildene. En plastpose som for eksempel kastes inn i en skog flere hundre meter fra havet ender til slutt opp der. Enten det er vinden eller vannveiene, så føres den dit til slutt. En annen stor kilde for plast i havet er klesvasken. Hver gang vi vasker våre klær «slipes» små plastpartikler av klærne, og med vaskevannet havner de i havet. Selv plast vi kaster i toalettet kan ende opp i havet om det er smått nok! Det er altså så ufattelig mange kilder til at plasten kan havne i havet, men allikevel vet vi fint lite om det.