Hvordan kan vertikal beplantning bidra til å gjøre huset ditt mer effektivt?

I løpet av de siste tiårene har forbedring av hjem blitt et stadig viktigere anliggende. Energieffektivitet, naturlig lys, støyreduksjon og naturlige materialer er faktorer som har funnet veien til arkitektenes tegnebrett. En trend som har tatt av de siste årene er vertikal beplantning av hus, både innendørs og utendørs. Foruten å ha en moderne designfunksjon gir vertikal beplantning flere fordeler. Blant annet kan et hjem bli betydelig mer effektivt.

Hva er vertikal beplantning?

Vertikal beplantning er installasjon av planter i et boareal. I stedet for å bare plassere et par begoniaer og filodendroner, er tanken å dekke hele vegger eller leilighetens overflater med en spesialisert grønn vegg.

Det finnes spesialiserte selskaper som kan installere ferdigløsninger med automatiserte vanningssystemer, eller du kan lage dine egne. Ting du må tenke på er vanningsmuligheter og plassering av røtter.

Hva er de viktigste fordelene med vertikal beplantning?

Levende grønne vegger ser flott ut og kan ha en positiv innvirkning på stressnivået. Hele stedet vil få en ny aura og følelsen av velvære i hjemmet øker. Når vi ser på planter, opplever psyken en positiv effekt.

En grønn veggen renser luften naturlig og omdanner CO2 til oksygen. Vertikal beplantning vil forbedre den generelle luftkvaliteten og redusere luftbåren forurensning betydelig.

Den vertikale hagen påvirker også støyforurensning på en positiv måte. De kan fungere som lydbarrierer ved å avbøye en betydelig mengde omgivende støy, og dermed skape mer fredelige omgivelser i ditt holistiske oppholdssted.

Det viktigste aspektet ved vertikal beplantning er reduksjon av strømregningen. Vegghager kan absorbere sollys og forstyrre vertikal luftstrøm, noe som reduserer og avkjøler luften. Både utvendige og innvendig grønne vegger kan redusere husets temperaturer med opptil 10 grader, noe som igjen kan redusere klimaanleggkostnader om sommeren. Dette vil hjelpe dersom du vurderer å investere i grønne vegger, og mange leverandører tilbyr cashback for misfornøyde kunder.

En annen stor fordel med vertikal beplantning er at eiendomsverdien øker. Veggene ser flotte ut og påvirker folks helse på en positiv måte.

Tips for bygging av en vertikal hage

En vertikal grønn vegg er en levende ting, og du bør plassere den i et ideelt miljø. Det vil si at den bør ha tilgang til naturlig lys. Alternativt kan du installere vekstlys.

Plasseringen bør ta hensyn til vannforsyning og drenering ettersom vanning er avgjørende for plantevekst.

Et automatisk vanningssystem er det beste alternativet av flere grunner. Dersom du må være borte fra hjemmet over en lengre tidsperiode, vil den grønne veggen bli tatt vare på. I tillegg er et slikt system også mer effektivt.

Velg et system som ikke er altfor komplisert, og utseendet til den vertikale hagen må føles riktig for deg. Den beste måten å skape et vertikalt grønt paradis på er med bruk av fagpersoner som kan bistå med design og plassering. Vertikale hager plasseres foran vegger og festes flere steder til veggkonstruksjonen, men uten å gi merkbare skade på veggen i tilfelle du en dag skulle ønske å fjerne den.

Det erstatter ikke tid bruk ute i frisk luft

Ingenting kan erstatte tid ute i frisk luft, som turgåing eller sykling i park eller annet terreng. Den positive effekten av å være ute i naturen kan ikke overvurderes. Vertikal beplantning er på ingen måte en erstatning for slik viktig aktivitet. Et hus med en grønn vegg gjør imidlertid mer godt for psyken, luftkvaliteten og temperaturen enn et hus med en vanlig vegg. Å se på planter bidrar også til en slags fred.