Er det dyrt å leve mer klimavennlig?

Mange har inntrykk av en mer klimavennlig livsstil er en dyrere livsstil, men er det nødvendigvis sant? Her skal vi undersøke noen myter om det å leve mer klimavennlig, og se om det er så dyrt som du kanskje tror. Er det ikke egentlig bare en god investering? Det skal vi se nærmere på her.

Dyrt å kjøpe økologisk mat?

Den første fordommen er at det er dyrt å kjøpe økologisk mat. Det er ikke helt usant. Det er nemlig sånn at det å kjøpe økologisk mat kan være litt dyrere enn å kjøpe ikke-økologisk, men jo flere som kjøper økologisk, jo bedre blir det. Det er nemlig sånn at når etterspørselen øker, blir det produsert mer og jo billigere kan det potensielt bli. Det ser vi i andre land. I Danmark, er økologisk mat ikke spesielt mye dyrere enn de produktene som ikke er økologiske. Denne forskjellen var større før, men har gradvis utlignet seg etter hvert som det er blitt mer og mer vanlig og populært å kjøpe økologisk.

Dyrt å kjøre elektrisk bil?

Er det egentlig dyrt å skate eller å kjøre elektrisk bil? En elektrisk bil kan være dyr å kjøpe, men det er faktisk ikke så mange utgifter forbundet med bilen. Den skal selvfølgelig lades opp, og energi er ikke gratis. Hvis du i tillegg vil ha miljøvennlig energi som energikilde til bilen din, så krever det litt mer research og i noen tilfeller også mer penger. Det vi vet er at bensinbiler hvert fall ikke er miljøvennlige.

Først skal man dog ha et førerkort, og hvis man trenger hjelp til det, kan man få gratis hjelp på gratisteori.no. Førerkortet skal finansieres, og det skal en miljøvennlig bil også. Det viser seg dog at mange miljøvennlige valg kan lønne seg på sikt. La oss se på det.

Dyrt å energioptimalisere bolig?

Noe av det som er minst miljøvennlig og som bruker mest energi, er boligen vår. Varme, elektrisitet og vann er noe som vi ikke tenker over at vi bruker før vi får regningen. Her finnes det dog gode, miljøvennlige alternativer, så man kan leve litt grønnere i en grønnere bolig.

Dette er ting som er en investering i utgangspunktet, men som lønner seg etter hvert. En varmepumpe, for eksempel, som kan varme opp både vann og luft, kan tjene seg inn etter bare 5-10 år. Det er fordi du sparer mange penger på å ha en varmepumpe, og det kommer du også til å gjøre etter at varmepumpen har tjent seg inn.

Det kan altså være mye penger å spare på energivennlige løsninger som varmepumper, men også solcellepaneler for elektrisitet. Dette kommer mest sannsynlig til å bli enda mer populært i fremtiden. Det er en investering her og nå, men på sikt vil du spare penger. Derfor kan det være lurt å se på finansering så du kan investere i et grønnere hjem, ved hjelp av lånekalkulator.info.

Det som mange av de grønne løsningene har til felles, er altså at de virker dyre her og nå, men er bedre på sikt. Det er verdt å tenke på neste gang du skal velge i butikken.